طالبی یكی از پرطرفدارترین میوههای فصل تابستان حتی در آن سوی دنیاست و به خاطر عطر و طعم دلپذیرش بسیار محبوب است. نام انگلیسی آن Cantaloupe است كه از نام یك دهكده در ایتالیا به نام Cantalup گرفته شده كه در این محل طالبی برای اول بار در سال ١٧٠٠ میلادی كاشت شده است.
طالبی متعلق به خانواده خیار و كدو است. گرمك و طالبی، شبیه خربزه هستند و از جهت غذا و پزشكی شباهت زیادی به خربزه دارند با این تفاوت كه پیش از خربزه میرسند و لطیفتر هستند و هضم آنها آسانتر است. طالبی و گرمك از میوههای پرآب فصل تابستان است. طالبی شیرین و خوشبوتر از گرمك است. قسمتهای مورد استفاده طالبی و گرمك عبارتند از:میوه و تخم میوه.
فواید تغذیهای طالبی
طالبی یكی از بهترین منابع ویتامین A است و مملو از بتا كاروتن است كه در بدن تبدیل به ویتامین A میشود. در یك فنجان آب طالبی فقط ٥٦ كالری انرژی وجود دارد ولی ١٢٩ درصد نیاز روزانه ما به ویتامین A را تامین میكند كه تاثیر آن در بهبود بینایی و پوست بدن بر همه واضح است.
طالبی یكی از غنیترین میوههای حاوی ویتامین C است. طالبی علاوه بر ویتامینهای A و C حاوی مواد مغذی مفید دیگری مثل پتاسیم، فولات، فیبر، منیزیم، ید و ویتامینهای B6، B3، B5 و B1 است.
همانطور كه ویتامین A آنتیاكسیدان محلول در چربی است، ویتامین C آنتیاكسیدان محلول در آب است و مصرف این میوه به دلیل دارا بودن مقدار زیادی از این دو ویتامین، ابتلا به بسیاری از بیماریهای مزمن مثل بیماریهای قلبی، سكته و سرطان را كاهش میدهد.
وجود مجموعهای از ویتامینهای گروه B در این میوه آن را به یك ماده بسیار خوب برای سوخت و ساز انرژی در بدن تبدیل كرده است. از این رو میوهای بسیار مفید برای افزایش وزن كودكان و نوجوانان و افراد لاغر است.
انتخاب طالبی
برای خرید یك طالبی خوب و رسیده، با كف دست به آن ضربه بزنید باید یك صدای تو خالی داشته باشد. وقتی آن را در دست میگیرید باید نسبت به اندازهاش سنگین به نظر برسد و هیچ نقطه لهشدگی یا نرمشدگی نداشته باشد. پوست آن باید به رنگ كرم یا زرد مایل شده باشد (رنگ سبز پوست نشانه كال بودن آن است). محل اتصال آن به ساقه باید كمی نرم باشد و باقی مانده ساقه باید به راحتی كنده شود. یكی دیگر از نشانههای رسیده بودن طالبی بوی ملایم شیرینی است كه از پوست آن به مشام میرسد.
خواص درمانی گرمک و طالبی
١) طالبی میوهای اشتها آور است.
٢) طالبی، ادرارآور، نرم كننده (ملیّن) و موجب طراوت و شادابی پوست بدن است.
٣) خوردن طالبی، بعد از غذا برای درمان كم خونی مفید است.
٤) مصرف طالبی برای كسانی كه سل ریوی دارند و یا مبتلا به یبوست و بواسیر هستند، مفید است.
٥) گرمك سرشار از ویتامینهای A و C و سلولز است.
٦) گرمك ملّین است؛ مخصوصاً برای كسانی كه از یبوست مینالند مفید است.
٧) گرمك و طالبی، تشنگی را در تابستان تسكین میدهد.
٨) گوشت طالبی برای تسكین سوختگیهای سطحی و یا درمان ورم پوست موثر است.
٩) آب طالبی برای نرم نمودن پوست مفید است.
احتیاط لازم در مصرف طالبی
١) كسانی كه مرض قند دارند باید در خوردن طالبی جانب احتیاط را رعایت كنند و یا آن را مصرف نكنند.
٢) كسانی كه ورم معده دارند، نباید در مصرف طالبی زیاده روی كنند.